Kung Fu - Thíêu Lâm
Kung Fu - Thíêu Lâm Tampere

Kung Fu - Thíêu Lâm on kamppailulaji, joka perustuu perinteiseen kiinalaiseen Shao Lin - Kung Fu:n.

Kung Fu - Thíêu Lâm koulu on toiminut Suomessa vuodesta 1994 asti. Koulun pääopettaja on vietnamilaissyntyinen Nguyên van Nguyên (musta vyö, 6 dan).

Koulu

Shaolin kungfu taistelutaito on alun perin Kiinan Shaolin-luostarista, joka nykypäivänä on levinnyt ympäri maailmaa. Tällä hetkellä kungfu koulu Shaolin Finland on yksi Shaolin kungfu taistelutaitoa opettavista kungfu-kouluista. Shaolin Finland perustettiin toukokuussa 1994 kungfu mestari Nguyen Van Nguyen johdolla.

Kungfu mestari Nguyen Van Nguyen syntyi vuonna 1960 Vietnamissa, aikana jolloin Vietnamissa vallitsi sekasorto. Tämän takia mestarin omat vanhemmat lähettivät hänet 8-vuotiaana ”Thien Tu Giac” - luostariin oppimaan. Luostari Thien Tu Giac sijaitsee ”Chau Doc” - kylän vuoristossa.

Tätä luostaria johti munkki nimeltä ”Hue Tam” (luostarin antama nimi munkille), jonka oikea nimi on mestari Trieu Truc Khai. Trieu Truc Kai on yksi Shaolin-luostarin munkeista, joka hallitsee Shaolin taistelutaitoja. Muita munkkeja Shaolinissa siihen aikaan olivat Ha Chi Quach, Phu Hai Chau, Duong Trieu Hai, Luu Thai Hung (nimet käännetty Vietnamiksi).

Elokuun vallankumouksen aika muutti merkittävästi Shaolin-luostareiden asemaa Kiinassa. Tämän takia monet munkit joutuivat jättämään temppelinsä ja lähtemään pakoon. Yksi Shaolin-luostarin lähtijöistä oli kungfu mestari Trieu Truc Khai. Trieu Truc Khai lähti pakoon Kiinasta ja saapui Vietnamiin. Kolmen vuoden Vietnamissa oleskelun aikana Trieu Truc oli ehtinyt perustaa yhden pienen alkeellisen temppelin Chau Doc kaupungin vuoristoon. Hän nimesi temppelinsä ”Thien Tu Giac”. Vuonna 1985 Trieu Truc Khai menehtyi, ollessaan 78-vuotias.

Mestari Nguyen Van Nguyen astui luostariin 8-vuotiaana. Hän opiskeli budhalaisuutta ja kungfuta 8 vuoden ajan. Kahdeksan vuoden harjoituksen tuloksena mestari Nguyen Van Nguyen saavutti yhteensä 192 taistelutasoa (Shaolin opetuksen liittyvät koulutustasot), ja osallistui yhteensä 8 tasotestiin, joista hän saavutti yhteensä 6 voittoa. Mestari Nguyen Van Nguyen sai mustan vyön 15.7.1981 ja sen myönsi Kien Gian kaupungin urheiluosasto.


Ryhmäkuva todistuksien kanssa
Kaikki koulun oppilaat eivät ole kuvassa.

Thíêu Lâm -koulussa kaikki ovat yhtä perhettä. Su Phu Nguyên (6.dan) on opettanut suomalaisia oppilaitaan vuodesta 1994, jolloin hän avasi Thíêu Lâm -kungfukoulunsa. Palkatta opettava Su Phu Nguyên on ansioitunut opettaja ja mestari.

Kuvassa olevat Su Phu Nguyênin todistukset vasemmalta oikealle ovat: todistus opetustyöstä Vaasan ammattikorkeakoulun fyysisen teatterin linjalta vuosina 2003 - 2015 , Vietnamin ulkoministerön vuonna 2013 myöntämä ansiokirja Vetnamilaisen kulttuurin ja urheilun edistämisestä, todistus 6.danin mustasta vyöstä, Vietnamin Unescon myöntämä ja vuonna 2015 uusima mestaritodistus sekä myöskin vuonna 2010 Vietnamin ulkoministerön myöntämä ansiokirja Vietnamilaisen kulttuurin ja urheilun edistämisestä.
Keväällä 2017 Mestarille myönnettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitali Opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta.

Mestarilla sylissään oleva lautanen (Ho Chi Minh) on Vietnamin ulkoministeriön hänelle vuonna 2012 myöntämä tunnustus vietnamilaisen kulttuurin ja yhteisön hyväksi tehdystä työstä. Kyseinen palkinto on maakohtainen, joten se myönnetään vain yhdelle henkilölle kussakin valtiossa.
On ilo saada olla Su Phu Nguyênin oppilas!

Mestarin tervehdys

Kerron tässä lyhyesti kungfu opiskeluni ja harjoitteluni vaiheet, jotka olin luostarissa saanut. Joka päivä oli aikainen herätys. Aamu alkoi viideltä harjoittelemalla verrytystä ja kello 6 jälkeeen harjoiteltiin tai chi’ta, joka on vanha kiinalainen taistelutaito. Nykyään Tai chi tunnetaan terveyttä edistävänä liikuntana, jonka hitaat, pehmeät liikkeet sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille. Tai chi harjoitteluvaihe kesti yhden tunnin verran, jonka perässä seurasi aamiainen. Tämän vaiheen jälkeen jokainen oppilas osallistui luostarin talkoisiin eli arkipäiväisiin asioihin liittyvien asioiden hoitamiseen mm. siivoukseen, ruuanlaittoon, yms.

Kun kaikki nämä perusasiat oli hoidettu pois päivänjärjestyksestä, aloitettiin vasta varsinainen harjoitteluohjelma. Ensin kuitenkin aloitettiin kertaamaan edelliskerralla opittuja oppeja. Kello 12 oli lounas, ja sen perään pieni tauko. Tämän jälkeen aloitettiin vasta uusien asioiden oppiminen. Vasta iltapäivällä kuuden jälkeen harjoitus päättyi, jonka jälkeen oppilaat saivat hoitaa omia asioitaan, kuten suihkussa käyntiä tai vapaa-ajan viettoa. Illemmalla kello 20 lähestyessä oppilaat palasivat takaisin luostariin aloittamaan meditaatiota ja kuuntelemaan mestarin opetuksia. Tämä toistui minulla kahdeksan vuoden ajan. Nämä vaiheet elämässäni ovat hyvin ikimuistoisia minulle. Kahdeksan vuotta meni hyvin nopeasti, ja kaipaan niitä aikoja paljon.

Asun nykyään Suomessa ja muiden kungfu mestareiden tapaan olen myös perustanut oma kungfu koulun Tampereelle ja Vaasan ammattikorkeakouluun.

I. tason kurssi

Kaikki kungfu opiskelijat harjoittelevat alussa perusasennot/peruspotkut, sekä fyysisen voiman käyttöä. Tämän jälkeen harjoitellaan lyöntejä sekä potkuja. Näiden vaiheiden jälkeen aloitetaan hengityksen ja ilmanoton harjoittelu ja lopulta pääsemme aloittamaan varsinaisen asian oppimisen eli Nhi Cong Quyen (itsepuolustus)

  1. Dung Tan (Puolikyykky /perusasennot)
  2. The Luc (fyysinen voiman käyttö eli voimaharjoittelu)
  3. Khi Cong (Hengitys harjoitus)
  4. Dam Da (lyönti / potku)
  5. Nhi Cong quyen (itsepuolustus)
  6. Thi Len Gach (tasotesti / vyötesti)

II. tason kurssi

  1. Thieu Lam tu tru quyen (Shaolin 4 hyökkäys asentoa)
  2. Thieu Lam tu thu quyen (Shaolin 4 puolustus asentoa)
  3. Neljännen tason testi

III. tason kurssi

Opiskellaan Shaolin kungfu koulutustasojen mukaan, johon sisältyvät hengitys harjoitus, sisäisen- ja ulkoisen voiman käyttö.

IV. tason kurssi

Hengitysharjoituksen, sisäisen voiman ja itsepuolustuksen lisäksi opiskellaan myös korjaamaan jännevikoja ja lihasvenähdyksiä.

Kungfu mestari Nguyen Van Nguyen’llä on seuraavat ohjeet Shaolin Finland -kungfun koulun opiskelijoille.

Tam Vo (Tam = tietoisuus) = Tietoisuuden oppi / mielen kirkkaus
Duc vo (Duc = hyve) = hyveellisyyden oppi
Tu Vo (Tu = itsenäisesti) = Itsenäisyyden oppi

Kungfu on hyvin helppoa oppia, mutta sen mielen selkeyden opin ja tietoisuuden oppiminen on vaikeaa. Jos kungfuta ei opi tänään, niin sen voi oppia huomenna. Jos ei ymmärrä itseään (itse tietoisuus), niin kaikki mitä on oppinut on turhaa. Esimerkiksi voit omistaa hienon auton, mutta joku muu ajaa sitä, joten mitä hyötyä on enää omistaa? (”Co ma nhu khong co”). Kungfun voi oppia, mutta jos ei opi eläämään hyveellistä elämää (Duc vo), niin elämä tuo paljon huonoja asioita meille. Kungfun voi oppia miten vaan, mutta jos ei pysty itsenäisesti oppimaan niin sekin on hyödytöntä. Oppilaat miettikää itse, tietäkää mitä teidän pitäisi tehdä ja kuka te olette.

Ihmismoraali ja kungfun moraali (dao lý) kulkevat aina rinnakkain. Ihmisen moraalin mukaan autamme toisiamme hädän hetkellä. Kungfun moraalissa on sama moraali. Emme saa käyttää väkivaltaa (bao luc) toisia ihmisiä vastaan, vaan autamme heikompia sellaisissa asioissa joissa ihminen sitä eniten tarvitsee.

Oppilaiden on tiedettävä, että kungfu ei ole ase jota käytämme toisiaan vastaan, ei ole pakko suorittaa tasokokeita. Kungfun avulla voimme harjoitella fyysisen voiman hallintaa ja itsepuolustusta sekä isänmaan puolustamista. Nämä asiat liittyvät joka päivä elämään Shaolinissa.

Nämä asiat kungfu mestari Nguyen Van Nguyen haluaisi painottaa opiskelijoita kungfun oppimisessa. Tällä hetkellä mestari Nguyen Van Nguyen on valittu Unescon hyvän tahdon lähettilääksi Vietnamiin. Unescon edustaja oli löytänyt vanhat temppelikirjat sekä temppelin, jossa Mestari oli opiskellut. Temppelikirjasta löytyi Mestari Nguyen Van Nguyenin nimi, jonka avulla Unescon edustaja löysi Mestarimme Suomesta näiden verkkosivujen kautta. Kun Mestari todisti oman henkilöllisyytensä sekä sen, että hän todella on Mestari, valittiin hänet Unescon hyvän tahdon lähettilääksi ja ylläpitämään Vietnamin kulttuuria. Mestari Nguyen Van Nguyen haluaa tämän artikkelin avulla kertoa kaikille hänen elämänsä vaiheet luostarissa ollessa. Olkaa hyvä ja kysykää/ottakaa Mestariin yhteyttä jos haluatte lisää tietoa. Kaikkea ei voi sanallisesti selittää, muutenhan tästä tulisi iso novelli.

Kiitos paljon ja tervetuloa kungfu kouluuni.

- Mestari Nguyên van Nguyên

Mestari Nguyen Van Nguyen

alkuun